Thursday, April 7, 2011

IBADAH AHLI SYURGA

Dalam sebuah hadis diriwayatkan oleh Ahmad dan al-Nasa’i, Anas bin Malik menceritakan satu peristiwa yang dialaminya dalam sebuah majlis bersama Rasulullah s.a.w.

Suatu hari sewaktu para sahabat duduk bersama Rasulullah s.a.w., Baginda bersabda yang bermaksud : “Sebentar lagi akan muncul di hadapan kalian seorang lelaki penghuni syurga”

Seketika kemudian muncul lelaki Ansar yang janggutnya basah dengan air wuduknya. Keesokan hari, Rasulullah s.a.w. mengulangi perkataan yang sama:”Akan datang seorang lelaki penghuni syurga.”Dan muncul jua lelaki yang sama. Begitulah Nabi mengulanginya sehingga tiga kali.

Seusai majlis Rasulullah itu, Abdullah bin Amr bin Al Ash ra. mengikut lelaki yang disebut Nabi itu. Beliau mencari helah untuk tinggal bersamanya. Diringkaskan cerita, beliau berjaya tinggal bersama lelaki itu selama tiga malam. Tetapi selama itu juga beliau tidak menyaksikan sesuatu yang istimewa dalam amalannnya.

Diringkaskan cerita beliau bertanya kepada lelaki tersebut apakah amalannya sehingga Rasulullah s.a.w. berkata tentang dirimu sebanyak tiga kali, “Akan datang seseorang daripadamu sebagai penghuni syurga.”

Berkata lelaki itu : Apa yang aku amalkan tidak lebih daripada apa yang engkau saksikan. Ketika aku mahu pulang dia memanggilku dan berkata:'’Demi Allah, amalku tidak lebih dari apa yang engkau saksikan itu. Hanya aku tidak pernah menyimpan pada diriku niat yang buruk terhadap kaum muslim, dan aku tidak pernah menyimpan rasa dengki atas kebaikan yang diberikan Allah kepada mereka.”

Lalu aku berkata:” Begitu bersihnya hatimu daripada perasaan buruk terhadap kaum Muslim dan bersihnya hatimu daripada perasaan dengki, inilah yang menyebabkan engkau sampai ke tahap yang terpuji itu. Inilah yang tidak mampu kami lakukan.”(Hayat al-Shahabah,jil.2, hlm.520-521)

Hati yang tidak menyimpan dengki dan prasangka terhadap sesama Muslim pada zahirnya nampak sederhana, tetapi ia adalah akhlak yang mulia, maka kedudukannya amat tinggi disisi Allah.

Petikan dari majalah SOLUSI isu ke-28 terbitan Telaga Biru.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails